Allt Om Fukt

Allt om fukt

Fukt på vind

En vind ska inte släppa in vatten eller för mycket fukt, vare sig det kommer inifrån eller utifrån.

Varför uppstår fuktproblem på vind?

Utifrån kan fukt komma in om taket inte sluter tätt. Ett tak ska skydda mot regn och det är viktigt att konstruktionern inte läcker.

Fukten från bostaden kan lätt stiga upp på vinden om du har en ofungerande ångspärr. Om det finns ett övertryck inne i huset, kan fukten börja vandra ut andra vägar. Ett övertryck gör så att varm luft pressas ut genom väggar och tak och detta drabbar i mycket stor utsträckning just vinden. När varm luft möter kallare luft på vinden, kyls den ner. Den varma luften kan innehålla mer fukt än den kalla, vilket leder till kondens på vinden. Övertryck kan exempelvis drabba hus som byter uppvärmning.

Ett annat problem är nattutstrålningen. Ytor som vetter mot himlen kyls ned i och med strålningsutbytet med rymden. Yttertak kyls därför ned under kalla och klara nätter och i förlägningen drabbar detta även innertaket. Nattutstrålningen kan skapa stora temperaturskillnader och ökar risken för kondens.

Varför är det farligt med fukt på vind?

Det farliga med fukt på vinden är att fukten kan sätta sig i trä och isolering, vilket kan leda till mögel och röta. Värst utsatt är råsponten, som är kallast och därför ofta drabbas först.

Mögel och röta påverkar byggnades hållfasthet och hälsan hos de boende. Mögel- och rötangrepp som inte åtgärdas i ett tidigt skede, kan bli mycket kostsamma. Samtidigt kan det vara svårt att sälja ett hus som har problem med mögel och röta på vinden och man kan tvingas sälja huset till ett lägre pris. 

Då skador på vinden sällan ingår i vanliga villaförsäkringar, kan sanering och reparation bli dyra. Det är därför bra att undersöka om man har problem med fukt på vinden och ta itu med fukten tidigt. Ju längre tiden går, desto mer omfattande kan skadorna bli.

Har jag fukt på vinden?

Om du ska undersöka om det finns problem med fukt på vinden, bör du titta på råsponten på nordsidan och över sovrum och badrum. Leta efter missfärgnigar längst ner mot takfoten. Om du har luftspalt i takfoten, kan du titta ner och ta hjälp av en ficklampa.

Det kan också vara bra att utföra en fuktmätning på vinden. En fuktmätning kan visa på om fuktnivårna är för höga eller riskabelt höga. På så sätt får du en möjlighet att angripa problemen i ett mycket tidigt skede.

Vad gör jag om jag har fuktproblem på vinden?

Om du redan har problem med röta eller mögel på din vind, måste du ta reda på var fukten kommer ifrån. Vanligen kommer den innifrån . När det är kartlagt kan du börja bekämpa problemet. 

- Läs vidare under åtgärder

Hur kan jag förebygga fukt på vinden?

Det finns många sätt att förebygga fuktproblem på vinden. Genom att hålla koll på fuktsituationen på vinden och genomföra vissa åtgärder som förebygger fukt, kan man relativt billigt förhindra dyra fuktskador.

Tips för att förebygga fukt på vind:

  • Täta vindsfönster ordentligt, och håll dem stängda.
  • Rör som passerar genom vinden och taket bör vara isolerade och täta. Se till att inget rör slutar på vinden. De släpper in fukt och ger garanterar skador.
  • Att takbeklädnaden är hel och ren.
  • Se till att skorstenen är korrekt tätad.
  • Håll yttertaket i gott skick. Gör en kontroll på sommaren. Byt ut spruckna eller trasiga takpannor och se till att skorstenens huv är helt och sitter korrekt. 
  • Mät gärna luftfuktigheten då och då. För vinden bör detta ske på vintern.
  • I ett nybygge kan man isolera utsidan av ångspärren.
  • Installera en lösning som stry ventilationen och ger värme vid behov.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)